Föreläsningskväll den 19e september, Malmö

 

Den 19 september var vi över 80 deltagare, både sakkunniga inom bygg- och fastighetsbranschen och studenter, på vår föreläsningskväll på Elite Plaza Hotel i Malmö. Temat under kvällen var möjligheternas byggregler och alternativ tvistlösning i entreprenader.


Kvällen började med mingel och förtäring där deltagarna hade möjlighet att gå runt och besöka våra olika utställare och svara på kvällens tipspromenad. Utställarna under kvällen var Panasonic, Vilpe, Trygg plåt, Llentab och MTK. Därefter hölls en kort presentation om SBR innan det var dags för Peter Brander från Boverket att föreläsa om möjligheternas byggregler.

Möjligheternas byggregler, Boverket

Under den första föreläsningen för kvällen berättade Peter Brander från Boverket om “Boverkets Nya Byggregler”. Det nya förslaget på byggregler kontrolleras just nu inom EU och kommer, om allt godkänns, att träda i kraft den första juli 2025, med en övergångsperiod på ett år från tidigare gällande BBR. Vi har arbetat med att “grunda upp systemet” för att göra det mer lättförståeligt, förklarar Brander.

Han förklarar vidare att de nya reglerna består av färre detaljerade råd och inbegriper i stället tydliga krav på en generell nivå. Detta ska lämna utrymme åt branschen att möta krav på det sätt man vill, men även att yrkesverksamma kommer att behöva arbeta med att bryta ned övergripande krav. Man behöver ställa frågan “Vilka delkrav behöver uppnås för att visa på att det övergripande kravet har uppnåtts?”

Branschen förväntas hitta fackmässiga sätt för att visa att man uppnår det övergripande kravet. De nya byggreglerna fokuserar också mer på riskhantering. Ett centralt begrepp för hur de nya kraven har formulerats är “oacceptabel risk”.

Vidare har Boverket, för att göra reglerna tydligare och mer lättförståeliga, även valt att exkludera krav från PBL och PBF som inte anses behöva förtydligande från de nya byggreglerna. Boverkets roll är nämligen endast att, vid behov, förtydliga överliggande bygglagar, menar Brander. 

 

Alternativ tvistlösning i entreprenader, Foyen Advokatbyrå

Den andra föreläsningen hölls av Advokat Per Vestman och juristen Joel Eriksson från advokatbyrån Foyen.
Med tvistlösning inom entrepenadjuridik som tema, tog Vestman och Eriksson avtramp i den problematik som föreligger kring trenden av ökande och långdragna tvister inom entrepenadjuridik. De förklarar hur det ligger i entrepenaders natur att vara tvistdrivande.

Ofta uppstår ett mönster av att en tvist växer till sig under byggskedet. Då tvister förväntas hanteras först efter färdigställandet av byggprojektet, löser man inte en tvist direkt utan utvecklar bara fler oenigheter genom skriftväxling med varandra.

Detta blir till slut långdragna fall i överbelastade domstolar som bara kostar pengar och tar tid. De ställer frågan “Finns det någon som vinner på det här egentligen?” Som lösning betonar Vestman och Eriksson vikten av att alltid börja med att försöka lösa tvister istället för att ta det till domstol, gärna direkt när de uppstår.

Metoder från andra länder presenteras också. Ett exempel är att anlita en tvistlösningsnämnd som är med under byggprocessen från start för att vara insatt om en tvist skulle uppstå.
Ett annat är standardavtal som imbegriper en eskaleringsreglerande trappa som aktörerna måste följa för att försöka lösa konflikten på flera sätt innan det tas upp i domstol.

Är du intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom entreprenadjuridik så är du varmt välkommen att boka dig här.

Vinnaren av tipspromenaden och kommande träffar

Kvällen avslutades med en prisutdelning till vinnaren av tipspromenaden, Maryam Ahmed Salah, stort grattis!

Kommande nätverksträff arrangeras i:
– Norrköping med tema energi den 17e oktober
– Konsultdagarna i Stockholm den 21 november.

Varmt välkomna att boka dig och dina kollegor till de kommande nätverksträffarna här.

 

Aktuellt

Konsultdagarna 2024

Välkommen till Konsultdagarna 2024! I år kommer vi arrangera eventet på Sheraton hotel i Stockholm, den 21 november. Inbjudan är både för medlemmar samt icke-medlemmar. 

Läs mer »

Nyheter

Digitalt seminarium om ventilation

SBRs expertgrupp för Tekniska specialister bjuder in till en kostnadsfri digital föreläsning om ventilation den 14 oktober kl. 08.30. Föreläsare: Andreas Martinsson Björkdahl, från Svensk ventilation,

Läs mer »

Besiktningsmannaboken 2024

En ny revidering av Besiktningsmannaboken har släppts. Konsumentverket, Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR), Trä- och Möbelföretagen (TMF), Villaägarnas Riksförbund samt Gar-Bo Försäkring AB har reviderat Besiktningsmannaboken

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons


SBR:s webbplats använder cookies.