SBRs studieresor

STUDIERESA SKOTTLAND 10-17 OKT 2022

Årets resa går till Skottland där vi bor i och utforskar Edinburgh samt gör dagsutflykter västerut till Glasgow samt norr i det tidigare självständiga Skottlands huvudstad Stirling och i söder det vackra landskapet Scottish Border.

Måndag 10 Okt
Flyg med SAS Stockholm – Edinburgh 09.30-10.45.
Incheckning på vårt hotell Apex Waterloo Place beläget i New Town central i Edinburgh.

Edinburgh är Skottlands huvudstad och dess administrativa och politiska centrum.
1766 vann unge James Craig en tävling om planering av New Town eftersom Old Town blivit överbefolkad. Året därpå presenterades planen för Kung Georg III innehållande breda gator, hus med stora fönster med rikliga ljusinsläpp. New Town är ett UNESCO världsarv och Edinburghs viktigaste shoppingstråk. Vi tar en promenad och bekantar oss med hotellets omgivningar. Ta under shoppingrundan en stärkande kopp te med scones på någon av stadens charmiga tehus eller slink in på en traditionell pub.

Välkomstdrink i baren och middag i hotellets restaurang Eliot i klassisk georgiansk stil.

Tisdag 11 Okt
Med arkitektguide promenerar vi i Edinburghs Old Town längs den en skotsk mil (1.81 km) långa Royal Mile som börjar vid det medeltida Edinburgh Castle och sträcker sig fram till det nybyggda skotska Parlamentet (arkitekter: Miralles Tagliabue). Under promenaden får vi lära känna både flera samtida byggnadsprojekt och några av de äldre vilket ger en inblick i stadens historia. Promenaden avslutas med besök på Edinburgh Castle. Lunch ingå i turen.

 

Onsdag 12 Okt
Med buss och guide reser vi mot Stirling där de skotska kungarna hade sitt residens. Men först stannar vi till vid Falkirk Wheel (design: Tony Kettle) som är världens enda båtlyft som hissar/sänker båtarna 25 meter, i ett roterade hjul.

Stirling Castle har bebotts av regenter av släkten Stewart i ett par hundra år. Slottet är väl bevarat och har ett viktigt symbolvärde för dagens Skottland. En bit utanför slottets murar besegrade en skotsk styrka den till antalet överlägsna engelska armén i slaget vid Bannockburns år 1314 som blev början på Skottlands självständighet. Lunch i Stirling. Innan vi lämnar Stirling besöker vi Battle of Bannockburn Visitor Center ritat av arkitekterna Reiach and Hall.

Torsdag 13 Okt
Med buss och guide åker vi en timme mot Skottlands största stad Glasgow beläget vid floden Clydes mynning och är ett av Storbritanniens viktigaste finansiella centrum och en viktig hamnstad. Tidigare var bomulls- och varvsindustrin stadens viktigaste näringar. Fotbollsklubbarna Celtic och Rangers kommer från Glasgow. Promenad genom Glasgow som var den kände arkitekten Charles Rennie Mackintosh hemstad med flera av hans projekt.

Vi besöker nybyggda fordonsmuseet Riverside Museum som ritats av arkitekten Zaha Hadid och tar en titt på Clyde Auditorium av arkitekten Norman Foster. Dagen avslutas på Clydeside whiskydestilleri som är en tillbyggnad (Hypostyle Architects) av pumphuset som kontrollerade Queen´s Dock där whisky skeppades ut till hela världen. Guidning och whiskyprovning ingår i besöket samt lunch i Glasgow.

Fredag 14 Okt
Idag studerar vi broteknik. Med båt gör vi en tur på floden Forth och se hur tre broar är konstruerade för att förbinda Edinburgh med de skotska högländerna i norr. De är järnvägsbron Forth Bridge från 1890 och räknas som ett av Skottlands viktigaste minnesmärken (se översta bild). Konstruktörer var John Fowler och Benjamin Baker.
Vägbron Forth Road Bridge från 1964 som när den invigdes var den längsta hängbron utanför USA samt den nya vägbron Queens Ferry Crossing från 2017 som med sina 2,7 km är väldens längsta tre-torns hängbro. Gemensam middag.

Lördag 15 Okt
Dag för egna studier eller shopping. Här kommer vi att lägga upp tips. Middag på kvällen.

Söndag 16 Okt
Dagen ägnas år det vackra landskapet söder om Edinburgh som beskrivits av författaren Sir Walter Scott och benämns Scottish Border.

I Galashiels finns Great Tapestry of Scotland Gallery (Page/Park Architects) som i år fått utmärkelsen av Edinburghs Arkitektorganisation för bästa arkitektoniska byggnad i Scottish Border. Museet visar i ett antal unika gobelängpaneler Skottland historia.

Traquair slott spänner närmare tusen år över Skottlands historia. I vissa tider som lustslott för de skotska kungarna, i andra som tillflyktsort undan engelsmännen. När Maria Stuart besökte slottet 1566 fanns ett ölbryggeri här som förföll under 1700-talet. Tillverkningen har tagits upp igen och här bryggs nu några av Skottlands mest prisbelönta ales. Lunch.

Besök på Rosslyn Chapel från 1446 som spelar en viktig roll i Dan Browns spännande roman Da Vinci-koden. Gemensam avskedsmiddag.

Måndag 17 Okt
Busstransfer från hotellet till flygplatsen.
Flyg med SAS Edinburgh – Stockholm 11.35-14.45

För bokning och mer information

Fyll i här för bokning.

Sista anmälningsdag är den 30 juni.

För övriga frågor är du välkommen att kontakta Carl Berg på carl.berg@style.se

Aktuellt

Nyheter

Nytt podavsnitt släppt!

I senaste avsnittet ställde jag frågor till Advokat och delägare Johan Bengtsson om vad som gäller för konsulter. Tex är muntliga avtal giltiga? Vad är

Läs mer »

KA-nytt nr 4/2022

Detta utskick innehåller information om SBRs expertgrupp för Kontrollansvariga enligt PBL, nyheter samt rättsfall.  Läs hela utskicket här. 

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons

SBR:s webbplats använder cookies.