Jag söker råd inom:
Överlåtelsebesiktning
• Ta god tid på dig att hitta en bra besiktningsman i ditt område, börja gärna leta redan innan du går på husvisningar. Be om rekommendationer från dina vänner, arbetskamrater, din banktjänsteman eller kommunens konsumentvägledare.
• Välj en SBR-ansluten besiktningsman. Då är du garanterad att personen i fråga är utbildad byggingenjör, har gedigen erfarenhet samt en ansvarsförsäkring.
• Be att få referenser och dra dig inte för att ringa upp ett par gamla kunder, välj gärna de två senaste.
• Vänta inte med att boka besiktningen till sista stund. Många besiktningsmän har mycket att göra och det är inte ovanligt att behöva vänta ett par veckor på en besiktning.
• Se till att det inte är för snålt tilltaget med tid i köpekontraktet för besiktning, det bör stå att du har minst tre veckor, gärna en månad, på dig. Efter besiktningen ska nämligen besiktningsutlåtandet skrivas ut, vilket kan ta ett par dagar, och sedan kanske du behöver tid för att ta fram offerter på eventuella renoveringar, etc.
• Läs noga igenom uppdragsbekräftelsen — där står bland annat vad som ingår och vad som inte ingår i besiktningen. Tänk på att det är en hel del som inte är inkluderat, t ex el, vatten, avlopp, värmepanna, skorsten och eldstäder, vitvaror, ventilation samt radon.
• Är det viktigt för dig att en fuktmätning utförs vid besiktningen? Fråga besiktningsmannen om det är möjligt eller om du kan få det som ett utökat uppdrag.
• Var närvarande vid besiktningen. Det är guld värt och du lär dig massvis om ditt nya hus som du kommer att ha nytta av i framtiden.
• Haka inte upp dig på priset för besiktningen. Att köpa ett hus är antagligen den största affär du någonsin kommer att göra i livet. De tusenlappar besiktningen kostar är en liten sak i det stora hela, i synnerhet om du slipper flytta in i ett hus som har eller kommer att få stora problem.
Om du däremot ska sälja ditt hus och funderar på att köpa en dolda fel-försäkring (kan även kallas för säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring) är det ett par saker du bör tänka på:
• Kontrollera noga vad försäkringen täcker genom att lusläsa villkoren. Dra dig inte för att ställa frågor till försäkringsbolaget om det är något du inte förstår. Även om det kallas för dolda fel-försäkring är det inte säkert att den täcker alla dolda fel.
• SBR Försäkringsservice erbjuder dolda fel försäkring för både säljare och köpare. Läs mer
Frågor och svar om överlåtelsebesiktning
Vad är en överlåtelsebesiktning?
En överlåtelsebesiktning är en omsorgsfull byggteknisk undersökning av byggnad och den mark som har teknisk betydelse för byggnaden. Besiktningen görs för att klarlägga fastighetens fysiska skick i samband med en försäljning (en överlåtelse).
Vem kan utföra en överlåtelsebesiktning?
Lagen ställer inga krav på hur en överlåtelsebesiktning ska utföras eller på besiktningsmannens yrkeskompetens. Därför finns många som utför besiktningar utan att vara godkända av SBR, och utan att ha den dokumenterade utbildning som krävs för ett sådant godkännande.
Vill man vara säker på att besiktningen utförs av en av SBR godkänd besiktningsman ska denne ha titeln ”Besiktningsman SBR”. Det innebär att besiktningen utförs enligt en av SBR framtagen metod. För att godkännas av SBR ska besiktningsmannen dessutom vara byggingenjör eller motsvarande, och ha genomgått SBRs särskilda utbildning för besiktningsarbete. Läs mer om certifierad respektive godkänd besiktningsman nedan.
Varför ska ett hus besiktigas?
Att skaffa information om en byggnads tekniska skick är främst ett sätt för köparen att försäkra sig om att bli nöjd med sitt köp och att kontrollera att huset håller vad säljaren lovar. Samtidigt är det ett sätt att uppfylla en del av den lagstadgade undersökningsplikt som köparen har enligt jordabalken kapitel 4 § 19. Överlåtelsebesiktningen minskar därmed risken för en framtida tvist mellan köpare och säljare.
Hur går besiktningen till?
En överlåtelsebesiktning genomförs av en certifierad eller godkänd besiktningsman. Till att börja med går besiktningsmannen igenom de handlingar rörande fastigheten som fastighetsägaren lämnar samt de som besiktningsmannen anser relevanta, exempelvis ritningar, bygglov och tekniska beskrivningar. Nästa steg är ett samtal med säljaren för att ställa kompletterande frågor och få sådana upplysningar som inte framgår av dokumentationen. Upplysningarna kan röra underhåll, skador, renoveringar och liknande.
Därefter genomförs en okulär besiktning, som innebär att besiktningsmannen undersöker alla synliga ytor som är tillgängliga. Undersökningen omfattar byggnadens alla rum, förråd, källare, vind, balkong, garage och tak. Även fasader och mark kring huset kontrolleras. Besiktningsmannen för hela tiden noggranna anteckningar om sina iakttagelser. Det avgörande vid denna besiktning är synintrycket. Det betyder att instrument och apparater inte används och att inga fysiska ingrepp görs i byggnaden.
Besiktningsmannen bedömer också om det finns påtaglig risk för att fastigheten har väsentliga brister som inte framkommit vid den okulära besiktningen. Bedömningen baseras på de redovisade handlingarna, fastighetsägarens uttalanden och den okulära besiktningen. De risker som bedöms föreligga beskrivs i en riskanalys, där även en motivering lämnas.
Slutligen upprättar besiktningsmannen ett utlåtande i form av en skriftlig rapport, där fastighetens byggtekniska skick och risker ingående beskrivs. Rapporten är det påtagliga resultatet av en överlåtelsebesiktning.
I utlåtandet kan besiktningsmannen också föreslå fortsatt teknisk utredning avseende sådana förhållanden som inte kunnat klarläggas. En sådan utredning ingår inte i besiktningen, men kan beställas separat. En förutsättning är att fastighetsägaren ger sitt uttryckliga medgivande till utredningen.
Vad omfattas inte av besiktningen?
Mark som inte har ett omedelbart samband med byggnaderna på en fastighet ingår inte i besiktningen. Installationer såsom el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, skorsten eller eldstad ingår inte heller. Vidare ingår inte undersökningar som kräver ingrepp i byggnaden. Provtryckning, radonmätning, fuktmätning och invändig inspektion av oljetank är exempel på sådana undersökningar som inte ingår.
Vad händer om huset inte duger?
När köparen får besiktningsutlåtandet kan köparen (beroende på köpeavtalet) besluta att antingen köpa huset på de villkor säljaren kräver, avstå från köpet, be att få en garanti från säljaren, inleda diskussioner om en reducering av priset eller att be att få genomföra en fördjupad undersökning.
Vad innebär certifierad respektive godkänd besiktningsman SBR?
Det är ett stort ansvar som vilar på besiktningsmannen. En av SP certifierad besiktningsman har byggingenjörsexamen eller motsvarande, med minst tvåårs självständigt, kvalificerat arbete inom byggverksamhet. Han eller hon har med godkänt betyg genomgått av SP SP Certifiering anordnat prov samt utfört minst 40 besiktningar eller motsvarande de två senaste åren. Utbildningskraven för godkända besiktningsmän är desamma, men det finns inget krav på antal utförda besiktningar.
Genom att den certifierade/godkände besiktningsmannen dessutom är med i SBRs grupp för överlåtelsebesiktning får han eller hon meddelanden från SBR om olika inträffade händelser som har med överlåtelsebesiktning att göra, för att hålla sig à jour. Besiktningsmannen har också specialister att vända sig till om han eller hon behöver hjälp.
Den väl beprövade arbetsmetoden med tydliga formulär, som används av certifierade/godkända besiktningsmän, säkerställer kvaliteten i granskning och utlåtanden. I sin yrkesutövning har den certifierade besiktningsmannen ett stort antal besiktningsuppdrag per år och får därigenom stor erfarenhet. Med jämna mellanrum – vartannat år – deltar den certifierade/godkända besiktningsmannen också i ett två dagars symposium för erfarenhetsutbyte. Alla certifierade och godkända besiktningsmän skall dessutom ha en ansvarsförsäkring.
För att göra bostadsbytet tryggt och bekvämt för alla inblandade har SBR tagit fram ett paket med produkter och tjänster som hjälper och skyddar både köpare och säljare.
”Utökat Skydd” är ett paket som innehåller en överlåtelsebesiktning och möjlighet att göra tillval som exempelvis fuktmätning med mera samt en dolda fel försäkring. I slutändan handlar SBRs Utökat Skydd om att göra en komplicerad process smidig och trygg för både säljare och köpare.
Paketpris Utökat Skydd 18 500 kr
Vad ingår?
- Överlåtelsebesiktning
- SBR Dolda fel försäkring Utökat Skydd 750 000 SEK
Försäkringen omfattar även rökgaskanaler, eldstäder, elsystem och avloppssystem utan krav på besiktning av ovanstående - Betalningsvillkor* på 180 dagar. Vid utebliven försäljning makuleras kostnaden för besiktningen
Uppgradering Dolda fel försäkring Bas 1 250 000 SEK +1200 kr
Eventuella tillval som Energideklaration, Besiktning av sekundärbyggnader, Fuktmätning och riskkonstruktionskontroll, Uppmätning av boarea se separat prislista från din SBR besiktningsman.
Hela kostnaden för ovanstående paketpris är avdragsgill vid deklaration.
Mer information får du genom din lokala SBR överlåtelsebesiktningsman.
Sök av SBR godkänd besiktningsman
Läs mer om SBR dolda fel försäkring
*Betalningsvillkor
Fakturering sker när tjänsterna är färdigställda med betalningsvillkor på 180 dagar. Betalningen skall vara Fortnox Finans tillhanda på förfallodatum. Vid utebliven försäljning (gäller om man aktivt försökt sälja huset under en 9 månaders period) makuleras kostnaden för besiktningen (gäller inte om man byter mäklare) och säljarförsäkringen annulleras, dock tillkommer en administrationskostnad om 2 000 kr. I händelse av utebliven försäljning måste Besiktningsbolaget kontaktas via mäklaren så att betalningskravet kan krediteras. Eventuella tillvalstjänster som inte ingår i ovanstående paket debiteras till ordinarie styckpris. Vid avbokning senare än 3 dygn innan besiktningstillfället, tillkommer avbokningsavgift om 2 000 kr.
- För att godkännas av SBR – och därmed vara kvalificerad för titeln ”av SBR godkänd besiktningsman” – ska besiktningsmannen vara med i SBRs expertgrupp för Överlåtelsebesiktning.
- Besiktningsmannen ska ha dokumenterad byggteknisk utbildning som uppfyller SBRs krav
- Besiktningsmannen skall ha genomgått SBRs grundkurs för överlåtelsebesiktning.
- En ”av SBR godkänd besiktningsman” har granskats och godkänts av SBRs antagningsutskott och har åtagit sig att följa SBRs etiska regler och bestämmelser för besiktningsverksamhet, samt är underställd SBRs ansvarsnämnd.
- Ett grundläggande krav är att besiktningsmannen innehar giltig ansvarsförsäkring för överlåtelsebesiktning med villkor som godkänts av SBR. Det är dock upp till respektive besiktningsman att se till att uppfylla de krav som ställs från försäkringsgivaren för att upprätthålla giltig försäkring.
Du söker Av SBR godkända besiktningsmän för Överlåtelsebesiktning här.
Entreprenadbesiktning
Entreprenadbesiktning/slutbesiktning är en leveranskontroll avseende det som avtalats, att entreprenaden är kontraktsenligt och fackmässigt utförd eller om det finns avvikelser från tecknat avtal. Enligt konsumenttjänstlagen för småhusentreprenader ska slutbesiktning utföras efter det att entreprenaden har avslutats, om parterna inte kommer överens om annat. Besiktningsman utses av beställaren (konsumenten) eller av parterna gemensamt (konsumenten och näringsidkaren). En besiktningsman ska ha den erfarenhet och kunskap som krävs för uppdraget och skall utföra sitt uppdrag med opartiskhet och självständighet.
För att beställare, entreprenörer och besiktningsmän ska ha en samstämmig bild av vad man har rätt att vänta sig av en besiktning har Besiktningsmannaboken tagits fram. Denna beskriver processen vid besiktningar av nybyggda småhus. Den beskriver också vad som kan förväntas av en besiktningsman. Den ger även en samlad beskrivning av var fackmässighetsnivån för olika byggmoment bör ligga och vilka grunder en besiktningsman ska bedöma fackmässigheten utifrån.
Besiktningsmannaboken hittar du här!
Att tänka på för dig som konsument vid en upphandlad småhusentreprenad:
Anlita en besiktningsman med rätt erfarenhet och kunskap för att säkerställa att du får det du köpt.
Besiktningsmannen är opartisk.
Kom i god tid till slutbesiktningen och var förberedd då det är vid detta tillfälle du har möjlighet att påtala fel i entreprenaden.
Då vid slutbesiktningen godkänd entreprenad föreligger lämnas huset över, näringsidkarens ansvar begränsas för skador, garantitiden och preskriptionstider börjar löpa. Glöm inte teckna försäkring mot brand och skador.
Ett fel noterat i besiktningsutlåtandet innebär inte per automatik ett byte av varan utan entreprenören har rätt att välja metod dvs förbättra, reparera, eller ersätta/kompensera. Vidare ska åtgärden ställas i relation till skadan.
Utöver slutbesiktning finns andra entreprenadbesiktningar som:
- Förbesiktning
- Efterbesiktning
- Särskild besiktning
- §59 besiktning (för bedömning av fel som visar sig inom två år) Garantibesiktning
- Överbesiktning
Anlita en av SBR:s besiktningsmän för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
För entreprenadens parter spelar det i bestämmelserna AB 04 och ABT 06 intagna systemet med besiktningar en central roll. Syftet med de olika slagen av besiktningar är att fastställa i vad mån en entreprenad uppfyller kontraktsenliga fordringar. Det är därför av största vikt såväl för beställare som för entreprenörer att besiktningsmännen fullgör sina arbetsuppgifter i enlighet med de allmänna entreprenadbestämmelserna, och att parterna själva agerar korrekt i samband med besiktning.
Vid besiktningen skall besiktningsmannen med noggrant iakttagande av parternas rätt undersöka och i vad mån entreprenaden uppfyller kontraktsenliga fodringar. Enligt AB04 och ABT06 ska, om inte parterna avtalat om annat, slutbesiktning verkställas vid kontraktstidens utgång eller, om entreprenaden färdigställs senare, utan dröjsmål efter det att entreprenaden anmälts vara färdigställd. Besiktningsman utses av beställaren eller om parterna är överens utses besiktningsman gemensamt. Besiktningsmannen ska vara en därtill lämpad person utifrån tekniskt kunnande och ta tillvara både beställarens och entreprenörens intressen.
Utöver slutbesiktning finns andra entreprenadbesiktningar som:
- Förbesiktning
- Efterbesiktning
- Särskild besiktning
- Garantibesiktning
- Överbesiktning
En vägledning till besiktningsmän, entreprenörer, beställare och andra aktörer i byggbranschen för hur besiktningar ska genomföras enligt AB 04 och ABT 06 redovisas i boken BKKs handledning för entreprenadbesiktning. Den utges av Svensk Byggtjänst
SBRs Entreprenadbesiktningsgrupp är ett nätverk och kompetensforum för godkända och certifierade entreprenadbesiktningsmän inom bygg, anläggning och installation.
Om du anlitar en SBR godkänd eller certifierad besiktningsman så säkerställer du kvalitets- och kompetensnivån då vi gemensamt inom SBR verkar för korrekt och fackmässigt utförda besiktningar, för likformighet i tolknings- och toleransfrågor för nyrekrytering, fortbildning och erfarenhetsåterföring samt utgör kontaktorgan besiktningsmän emellan och mot branschen.
Anlita en av SBR godkänd eller certifierad besiktningsman för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
Byggprojektledare
Ska du bygga nytt eller bygga om kan det vara all idé att anlita en byggprojektledare i det fall du inte kan eller har möjlighet att engagera dig i ditt bygge. En byggprojektledaren driver och leder byggprojekt mot givet mål och får saker att hända. Byggprojektledaren ansvarar för projektet levereras med rätt kvalité, i rätt tid till budgeterad kostnad. Att anlita en byggprojektledare som kan förutspå utmaningar och problem, lyfta frågeställningar, risker och avvikelser som kan leda till kostnader innan de sker sparar mer pengar än när misslyckande sker.
Anlita en av SBR:s byggprojektledare för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
Byggprojektledaren driver och leder byggprojekt mot givet mål och får saker att hända. Byggprojektledaren ansvarar för projektet levereras med rätt kvalité, i rätt tid till budgeterad kostnad med en tillfällig organisation. Att anlita en byggprojektledare som kan förutspå utmaningar och problem, lyfta frågeställningar, risker och avvikelser som kan leda till kostnader innan de sker sparar mer pengar än när misslyckande sker.
Att tänka på för dig som proffs:
Satsa på kvalificerad byggprojektledare med ledarförmåga som har erfarenhet från verkligheten och som arbetar proaktivt.
Byggprojektledaren är projektets ”VD”.
Innan du anlitar byggprojektledaren be om referensprojekt och få se en tidigare projektplan.
Låt inte timpriset avgöra utan satsa på kvalitet, att anlita en erfaren byggprojektledare lönar
sig i slutändan. Kostnaden för ett misslyckande är så otroligt mycket högre än merkostnad för en erfaren och bra projektledare.
Anlita en av SBR:s byggprojektledare för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
SBRs Byggprojektledningsgrupp är ett nätverk och kompetensforum för godkända/certifierade projektledare inom bygg och fastighet.
Om du anlitar en SBR godkänd byggprojektledare eller av RISE certifierad byggprojektledare så säkerställer du kvalitets- och kompetensnivån då vi gemensamt inom SBR verkar för korrekt och fackmässigt utförd byggprojektledning, för likformighet i tolknings- och toleransfrågor för nyrekrytering, fortbildning och erfarenhetsåterföring samt utgör kontaktorgan byggprojektledare emellan och mot branschen.
Anlita en av SBR:s byggprojektledare för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
Kontrollansvarig
Enligt plan- och bygglagen behöver du anlita en certifierad kontrollansvarig för en rad olika åtgärder som kräver bygglov, rivningslov och anmälan.
Bland annat vid nybyggnad, tillbyggnad och vid vissa ändringar av småhus.
Som byggherre (beställare) har du det fulla ansvaret för att uppfylla samhällskraven och byggreglerna. Till din hjälp har du en certifierad kontrollansvarig som är expert på byggreglerna.
Den kontrollansvariges arbetsuppgifter regleras i Plan- och bygglagen. Den kontrollansvarige ska hjälpa dig med att ta fram ett förslag till en plan för vilka kontroller (s.k. kontrollplan) som göras, för att visa byggnadsnämnden att du som byggherre kommer att klara samhällskraven och byggreglerna i den färdiga byggnaden. Om bland annat brandskydd, fuktskydd, konstruktion, tillgänglighet, energianvändning m.m.
Efter att din byggnadsnämnd och mer specifikt byggnadsinspektören, som jobbar på delegation från byggnadsnämndens politiker, har fastställt kontrollplanen ska den kontrollansvarige följa upp att kontrollplanen följs av de aktörer som du anlitat och som ingår i din kontrollorganisation exempelvis din entreprenör. Detta sker bland annat genom den kontrollansvariges byggplatsbesök. I slutskedet ska den kontrollansvarige avge ett utlåtande till dig och byggnadsnämnden om dennes bedömning kring kontrollplanen, regelefterlevnad, bygglovet m.m.
Involvera gärna en kontrollansvarig tidigt i ert byggprojekt. Långt innan lagkravet som anger att den kontrollansvarige ska anmälas i samband med ansökan om bygglov. Fördelen med det är att den kontrollansvarige kan påbörja kontrollarbetet redan under tidig projektering och där samordna arbetet med riskbedömning för relevanta kritiska kontroller i utförandeskedet.
Boverkets tankar kring riskbedömning (från kunskapsbanken, även bilden)
”Riskbedömningen är ett viktigt led i att säkerställa att alla väsentliga krav uppfylls. Det handlar inte om att kontrollplanen enligt PBL ska vara heltäckande, utan om att hitta en rimlig nivå på kontroll för att byggnadsnämnden ska kunna göra bedömningen att byggherren tar sitt byggherreansvar och att projektet kan antas komma att uppfylla byggreglerna.”
”En risk, med avseende på sådant som bör resultera i en eller flera kontrollpunkter i en kontrollplan enligt PBL, kan enklast beskrivas som en funktion av sannolikheten för att någonting ska inträffa och vilken konsekvens det i så fall får för byggnaden eller de människor som ska vistas i den. Sannolikheten för att regelverket inte uppfylls är störst om byggherrens kompetens är låg och om projektet är komplext.”
Varför anlita en av SBR godkänd kontrollansvarig?
Vi rekommenderar er varmt att anlita en SBR ansluten kontrollansvarig. För att ingå i SBR:s expertgrupp för kontrollansvariga måste den kontrollansvarige förutom giltig certifiering uppfylla ett antal krav. Bland annat ha en fullgod ansvarsförsäkring, förpliktiga sig att löpande fortbilda sig. Som medlem i expertgruppen behöver man delta i våra återkommande symposier där bland annat regeländringar och arbetssätt tas upp. Våra KA-medlemmar arbetar efter våra kvalitetssäkrade KA-verktyg som kommer ert projekt till godo vid anlitande av en SBR ansluten kontrollansvarig. Våra kontrollansvariga är erkända för sin breda kompetens, erfarenhet och djupa engagemang i sina projekt.
Varför anlita en av SBR godkänd Kontrollansvarig?
SBRs Entreprenadbesiktningsgrupp är ett nätverk och kompetensforum för godkända och certifierade entreprenadbesiktningsmän inom bygg, anläggning och installation.
Om du anlitar en SBR godkänd eller certifierad besiktningsman så säkerställer du kvalitets- och kompetensnivån då vi gemensamt inom SBR verkar för korrekt och fackmässigt utförda besiktningar, för likformighet i tolknings- och toleransfrågor för nyrekrytering, fortbildning och erfarenhetsåterföring samt utgör kontaktorgan besiktningsmän emellan och mot branschen.
Anlita en av SBR:s besiktningsmän för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!
Övriga specialister
• Ta god tid på dig att hitta en bra besiktningsman i ditt område, börja gärna leta redan innan du går på husvisningar. Be om rekommendationer från dina vänner, arbetskamrater, din banktjänsteman eller kommunens konsumentvägledare.
• Välj en SBR-ansluten besiktningsman. Då är du garanterad att personen i fråga är utbildad byggingenjör, har gedigen erfarenhet samt en ansvarsförsäkring.
• Be att få referenser och dra dig inte för att ringa upp ett par gamla kunder, välj gärna de två senaste.
• Vänta inte med att boka besiktningen till sista stund. Många besiktningsmän har mycket att göra och det är inte ovanligt att behöva vänta ett par veckor på en besiktning.
• Se till att det inte är för snålt tilltaget med tid i köpekontraktet för besiktning, det bör stå att du har minst tre veckor, gärna en månad, på dig. Efter besiktningen ska nämligen besiktningsutlåtandet skrivas ut, vilket kan ta ett par dagar, och sedan kanske du behöver tid för att ta fram offerter på eventuella renoveringar, etc.
• Läs noga igenom uppdragsbekräftelsen — där står bland annat vad som ingår och vad som inte ingår i besiktningen. Tänk på att det är en hel del som inte är inkluderat, t ex el, vatten, avlopp, värmepanna, skorsten och eldstäder, vitvaror, ventilation samt radon.
• Är det viktigt för dig att en fuktmätning utförs vid besiktningen? Fråga besiktningsmannen om det är möjligt eller om du kan få det som ett utökat uppdrag.
• Var närvarande vid besiktningen. Det är guld värt och du lär dig massvis om ditt nya hus som du kommer att ha nytta av i framtiden.
• Haka inte upp dig på priset för besiktningen. Att köpa ett hus är antagligen den största affär du någonsin kommer att göra i livet. De tusenlappar besiktningen kostar är en liten sak i det stora hela, i synnerhet om du slipper flytta in i ett hus som har eller kommer att få stora problem.
Om du däremot ska sälja ditt hus och funderar på att köpa en dolda fel-försäkring (kan även kallas för säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring) är det ett par saker du bör tänka på:
• Kontrollera noga vad försäkringen täcker genom att lusläsa villkoren. Dra dig inte för att ställa frågor till försäkringsbolaget om det är något du inte förstår. Även om det kallas för dolda fel-försäkring är det inte säkert att den täcker alla dolda fel.
• SBR Försäkringsservice erbjuder dolda fel försäkring för både säljare och köpare. Läs mer
Vad innebär ”av SBR godkänd besiktningsman för Överlåtelsebesiktning”?
- För att godkännas av SBR – och därmed vara kvalificerad för titeln ”av SBR godkänd besiktningsman” – ska besiktningsmannen vara med i SBRs expertgrupp för Överlåtelsebesiktning.
- Besiktningsmannen ska ha dokumenterad byggteknisk utbildning som uppfyller SBRs krav
- Besiktningsmannen skall ha genomgått SBRs grundkurs för överlåtelsebesiktning.
- En ”av SBR godkänd besiktningsman” har granskats och godkänts av SBRs antagningsutskott och har åtagit sig att följa SBRs etiska regler och bestämmelser för besiktningsverksamhet, samt är underställd SBRs ansvarsnämnd.
- Ett grundläggande krav är att besiktningsmannen innehar giltig ansvarsförsäkring för överlåtelsebesiktning med villkor som godkänts av SBR. Det är dock upp till respektive besiktningsman att se till att uppfylla de krav som ställs från försäkringsgivaren för att upprätthålla giltig försäkring.
Du söker Av SBR godkända besiktningsmän för Överlåtelsebesiktning här.
Varför anlita en av SBR godkänd besiktningsman?
SBRs Entreprenadbesiktningsgrupp är ett nätverk och kompetensforum för godkända och certifierade entreprenadbesiktningsmän inom bygg, anläggning och installation.
Om du anlitar en SBR godkänd eller certifierad besiktningsman så säkerställer du kvalitets- och kompetensnivån då vi gemensamt inom SBR verkar för korrekt och fackmässigt utförda besiktningar, för likformighet i tolknings- och toleransfrågor för nyrekrytering, fortbildning och erfarenhetsåterföring samt utgör kontaktorgan besiktningsmän emellan och mot branschen.
Anlita en av SBR:s besiktningsmän för rätt kompetens! Vår kunskap är din trygghet!