Referat från SBRs studieresa till Åbo i Finland

Den 3-5 oktober arrangerades SBRs studieresa till Åbo i Finland.
(Tryck på bilderna för att se dem i större format)

Under vecka 40 gjorde SBR, i samarbete med SBIF (Svenska Byggmästare- och Ingenjörsförbundet YH i Finland r.f.), en studieresa för ingenjörsstudenter till Åbo i Finland. Studenter från, Malmö, Stockholm och Uppsala välkomnades i Åbo av blivande ingenjörer från Finland för ett besök till det tidiga Kakolafängelset, för att sedan avsluta dagen med en gemensam middag på Åbo Akademis studentkår.

Uppe på Kakolabacken i Åbo ligger det tidiga Kakolafängelset som idag byggs om till hotell, restauranger samt bostäder. Fängelset började byggas på 1840-talet och hade plats för cirka 400 fångar fram tills att verksamheten avslutades 2007. Stora delar av området byggdes av fångarna själva och under byggnadstiden bodde fångarna i nattceller i en central byggnad på fängelsegården. Dessa celler är unika i Europa och är därför bevarade för att bli förråd till de nybyggda lägenheterna.
En sammanhängande byggnad till denne har också i delar bevarats interiört. Denna byggnad byggdes 1870 och följer Philadelphiasystemet med en öppen yta utanför varje cell. Här har de gamla celldörrarna bevarats men murats igen bakom för att skapa de nya lägenheterna. Bredvid fängelseområdet finns det ett gammalt granittag vart från graniten till en av byggnadernas fasad kom från. I denna byggnad fans det tidigare ett kapell som användes av fångarna, detta restaureras idag och kommer att användas till festlokal till de boende.
Renoveringarna och ombyggnationen av fängelset sker av privata företag efter att kommunen sålde byggnaderna med en överenskommelse om att byggnadernas fasader skulle bevaras. På ett fåtal av fönsterna har därför några galler kvarblivit på grund av estetiska skäl, men för att samtidigt utnyttja utsikten fån Kakolabacken har balkonger installerat till varje lägenhet.
Vid installation av vitvaror samt inbyggda möbler satsar företagen också på att det ska vara närproducerade varor och möbler från Finland.

Efter besöket på Kakolabacken möttes ingenjörsstudenter från Finland och Sverige på Åbo Akadmis studentkår för en gemensam middag. Middagen var en fantastisk upplevelse över hur lika och olika våra ingenjörer utbildas i Norden. Många relationer och minnen skapades under denna studieresa och vi alla är glada över att ha fått denna möjlighet och hoppas att andra också kan få det i framtiden.

 

Aktuellt

Förbundsstämma 7 maj

SBR kommer arrangera sin förbundsstämma i samband med Konsultdagarna. Fredagen 7/5 (digitalt) 14.00 Inspirationsföreläsning med Pär Johansson 15.00- 15.45 Registrering, fika15.45-16.20 Fria diskussioner16.20 Förbundsstämman Samtliga

Läs mer »

Konsultdagarna 6-7 maj

Konsultdagarna Bygg och Fastighet är ett event för konsulter inom bygg- och fastighetsbranschen som i år arrangeras digitalt den 6-7 maj. Årets tema är Framtidens

Läs mer »

Nyheter

Förbundsstämma 7 maj

SBR kommer arrangera sin förbundsstämma i samband med Konsultdagarna. Fredagen 7/5 (digitalt) 14.00 Inspirationsföreläsning med Pär Johansson 15.00- 15.45 Registrering, fika15.45-16.20 Fria diskussioner16.20 Förbundsstämman Samtliga

Läs mer »

SBRs nyhetsbrev 4/2021

I senaste numret av nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om Virtual Reality vid utrymningsdimensionering, nytt från Foyen, våra konstadsfria digitala föreläsningar samt Konsultdagarna. Intressant

Läs mer »

Kalender

maj 11 2021

ABK 09

Online/Starleaf
Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.