Information från senaste konferensen med vår Europeiska samarbetsorganisation

Den 18-19 oktober var det dags för höstens konferens med den Europeiska organisationen AEEBC.

Dag 1 började med att några av medlemsländerna berättade om de olika lagarna och reglerna inom bygg och hur dessa har ändrats genom åren. Vi fick lyssna på Irland, England, Danmark samt Finland.

Därefter fick vi lyssna på en föreläsning av en representant från PropTech gällande en undersökning de gjort om teknologi i byggbranschen i England. De flesta som deltog i undersökningen var positiva till teknologisk utveckling och att deras klinter tenderar att bli mer nöjda med projekt när mer uppdaterad teknologi har använts. Anledningen till detta är att besluten och effektiviteten blir bättre.

Föreläsning om Irlands lagstiftning och regler

Dagen fortsatte med information från den Danska organisationen som varje år delar ut ett pris till den student som presenterat bästa examensarbetet inom arkitektur och konstruktion. De visade upp delar av projektet som handlade om att göra en rådande stadsdel mer attraktiv.

Nästa punkt på programmet handlade om den undersökning som gjorts bland AEEBCs medlemsorganisationer gällande hälsa och säkerhet och vad AEEBC kan göra för att ytterligare förbättra detta. Svaret på det sistnämnda var genom kommunikation, medvetandegöra, påverka attityder och visa på best practice.

Vi fick också en avstämning om hur det går med projektet Diagnosis som AEEBC är med och finansierar. Projektet syftar till att definiera den professionella profilen för experterna som arbetar med byggnadsarv och upprätta det nödvändiga innehållet för deras utbildning.

Dag 2 började med att vi var med på en presentation för elever om projektet BIM4replacement som AEEBC även där är med och finansierar och arbetar med. Projektet går ut på att göra en jämförelse med hur BIM används i Finland, Norge samt Italien och att ta fram best practice gällande att utbilda studenter i BIM. Några av föreläsningarna handlade om programmet, vilket är ett Erasmusprojekt, ”BIM as a driver for innovation and employment, samt utveckling av träningsprogram och verktyg i de olika partnerländerna.

Föreläsningen om BIM

Därefter åkte vi tillbaks till konferenslokalen och fick lyssna på en intressant föreläsning om ” Dokumentation och 3D morfometrisk undersökning för bevarande, restaurering och förbättring av kulturarv”. Vi fick lyssna på hur de arbetat med detta i Italien kring gamla kyrkor och slott.

Nästa konferens kommer hållas i april 2019 och platsen kommer vara Dublin.

Aktuellt

Nyheter

Dalux för byggprojektledare

SBRs expertgrupp för Byggprojektledning bjuder in till en kostnadsfri digital föreläsning för dig som är projektledare inom bygg och fastighet. Anmälan görs här.  Dalux är

Läs mer »

Nytt poddavsnitt släppt!

De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Köpare har en lagstadgad undersökningsplikt och säljare enligt rättspraxis en viss upplysningsplikt. Mäklaren ska

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons

SBR:s webbplats använder cookies.