Nordiskt Byggsymposium Färöarna den 8-9 september

Nordiskt Byggsymposium arrangeras årligen med deltagare från systerorganisationer till SBR från hela Norden. Förbundsordförande Michael Maddison, VD Björn Edebrand samt Utbildningsansvarig Linn Bessner var SBRs representanter.

Föra året var det vi på SBR som arrangerade symposiet och detta år var det dags för Färöarna. För att läsa rapporten från förra året klicka här.

Färöarna har ca 50 000 invånare varav 20 000 bor i huvudstaden Torshavn. På Färöarna finns också ca 80 000 får. Fisket är den största arbetsgivaren och den stora exportvaran (framförallt lax). Största byggprojektet är två större tunnelprojekt på 1,2 miljarder som påbörjades 2016 där NCC har kontraktet.

Första dagen startade med en gemensam lunch och välkomnande från organisationen på Färöarna innan vi begav oss på vårt första studiebesök, till parlamentsbyggnaderna i Torshavn. Dessa byggnader är från 1600 talet och restaureras nu upp. Vi blev guidade av arkitekten som är ansvarig för projektet och han berättade om materialval samt hur de gör för att behålla den ursprungliga tidskänslan. Dag 1 avslutades med middag på en farm som har varit inom samma familj i 17 generationer.

Andra dagen började vi med en rundvandring på byggnadsplatsen för Torshavns nya utbildningscentrum vilket ska vara klart sommaren 2018. Byggnaden är designad av den danska arkitekten Bjarke Ingels och kommer bestå av tre skolor. Kostnaden för projektet ligger på 600 miljoner danska kronor

Efter rundvandringen var det dags för en föreläsning som handlade om hållbar energi på Färöarna och vilka källor de använder till detta. Föredraget handlade mycket om vindkraftverk som är anpassade till den höga vindhastigheten på Färöarna och användandet av stora litiumbatterier kopplade till vindkraftverken för att få ett jämnt flöde av energi. Uppvärmning sker fortfarande mestadels med olja på Färöarna men med hjälp av vatten och vindkraft har Färöarna satt upp målet på helt grön energi 2030.

Därefter fick vi en tur på den tidigare använda NATO-basen som ligger högt uppe i ett av bergen ovanför Torshavn och användes under kallakriget.

Dagen avslutades med att varje organisation berättade om vad de har arbetat med det senaste året och vad planerna är framöver samt diskussion om samverkansmöjligheter länderna emellan. Därefter en sammanfattning samt beslut om vilka som arrangerar symposiet nästa år, vilket blir Finland.

 

Klicka på bilderna för att förstora dem

Det nya utbildningscentret.
Utanför nya utbildningscentret.
Utsikt från 750 meter över havet
Finansministerns kontor
Parlamentsbyggnaden

Aktuellt

Nyheter

SBR Nyhetsbrev nr 6/2021

I senaste utskicket av SBR Nyhetsbrev kan du bland annat läsa om vårt 70-års jubileum, medlemsenkäten, nytt från Foyen samt annan intressant och viktig information.

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.