Nordiskt Byggsymposium 7-8 september

Nordiskt Byggsymposium arrangeras årligen med deltagare från systerorganisationer till SBR från hela Norden. Förbundsstyrelseledamoten Mattias Johansson, VD Björn Edebrand samt Utbildningsansvarig Linn Bessner var SBRs representanter.

Det här året var det organisationerna i Finlands tur att organisera symposiet vilket hölls i Helsingfors.

Dag 1 startade med en gemensam lunch och ett välkomnande från arrangörerna. Därefter hade vi två föreläsningar. Den första föreläsningen var om ”Boosting digital transformation of the built environment” och hölls av Teemu Lehtinen på KIRA digi. KIRA-digi bidrar till att genomföra spetsprojektet för digitalisering av offentliga tjänster. Finansieringen av projektet KIRA-digi, som pågår till slutet av 2018, uppgår till sammanlagt ca 16 miljoner euro varav staten och fastighets- och byggbranschen betalar hälften var. Målet med projekten är att ge alla lättillgänglig information om byggande och planläggning, utveckla interoperabla system och enhetliga verksamhetssätt. Vidare är målen även att starta försöksprojekt för att skapa nya innovationer och ny affärsverksamhet. Lagstiftningen ska också utvecklas så att den stöder digitaliseringen av sektorn.

Den andra föreläsningen handlade om tidningen ”Rakennuslehti” som är en tidning för ingenjörer. De berättade om hur de arbetar med artiklarna, med redaktörerna samt hur ofta den kommer ut och hur står andel som är papperskopia och hur mycket som sker på internet.

Efter föreläsningarna åkte vi ut till en stuga vid skärgården som organisationen äger. Där var det dags för middag och därefter berättade alla organisationer om vad som har hänt senaste året och vilka projekt som är på gång.

Dag 2 började med ett studiebesök på Olympiska stadion i Helsingborg vilken genomgår en omfattande renovering där de har valt att behålla mycket av den gamla stilen, Skanska är byggherrar på stadion. Innan vi gick in på bygget fick vi information om planerna för renoveringen och vad som har gjorts hittills. Olympiastadion stod klar 1938 för OS 1940 (som ställdes in pga andra världskriget) och ritades av två arkitekter i funktionalistiskt stil. Stadion är en skyddad byggnad enligt byggnadsskyddslagen sedan 2006.

Efter studiebesöket gav vi oss av till en guidad tur i buss till olika betydande byggnationer i och kring Helsingfors samt Esbo. Dag 2 avslutades med en middag på Hotel Torni som när det öppnades 1931 var den högsta byggnaden i Finland. Hotellet var efter andra världskriget huvudkontor för den allierade kontrollkommissionen.

Nästa år kommer Nordiskt Byggsymposium arrangeras i Köpenhamn.

Bilder:

Aktuellt

Nyheter

SBR nyhetsbrev 11/2020

I senaste numret av SBR nyhetsbrev kan du läsa om ny hemsida, digitala föredrag, nytt från Foyen samt om Konsultdagarna. Trevlig läsning! Du finner brevet

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.