Information från senaste mötet med vår Europeiska samarbetsorganisation

SBR är medlem i den europeiska organisationen AEEBC och den 19-20 april var det medlemsmöte i Budapest. För mer information om AEEBC klicka här.

Ordförande för AEEBC, Gert Johansen, med SBRs vice ordförande Camilla Werme

Dag 1 började med att ordföranden för organisationen hälsade alla välkomna och därefter gick vi igenom de olika projektgrupperna vi har under våra möten.

Dels talade vi om hur vi ska kunna förenkla processen gällande ansökan av EurBE. (EurBe är ett kort vilket ska ge ett professionellt erkännande som syftar till att främja och underlätta fri rörlighet för byggexperter i Europa, så att företag, kunder och offentliga förvaltningar kan känna igen den professionella kompetensen. Läs mer om det här.)

Därefter fick vi höra olika föreläsningar från bland annat England, Spanien och Tyskland. Från England fick vi höra om hur de arbetar med att försöka förhindra översvämningar vilka blir mer och mer vanliga där. De arbetar bland annat med makadamdiken, infiltration i marken, föra vattnet till olika vattenkällor samt att de bygger husen efter risk för översvämning. Detta bland annat genom upplåsbara barriärer, eluttagen högre upp på väggen, vattentät beläggning, samt högre trösklar.

Efter den punkten fick vi höra om hur Brexit påverkar investeringen av hus och fastigheter i England. Än så länge har de inte kunnat urskiljas någon nergång då marknaden 2017 utanför London har haft den bästa investeringsnivån på länge. De största investeringarna är på kontor. Det har inte noterats någon effekt på lägre investering och spås inte heller under 2018.

Deltagarna under mötet

Därefter fick vi från Spanien höra om projektet ”Diagnosis, Innovating a crucial profession in buildning and construction sector” Projektet innebär att det ska finnas en kurs och specifik arbetstitel: ”Diagnosis expert”, för att diagnostisera byggnader. Det är 4 olika länder med i detta samarbete, flera universitet och andra organisationer. Universitetskursen ska vara den samma i de olika länderna och AEEBCs roll är att samla in kunskap och uppdaterad teknologisk data för detta.

Efter det var det dags att få mer information kring projektet ”BIM4REPLACEMENT” som är en jämförelse mellan Norge, Finland och Italien gällande hur dessa lär ut om BIM på universiteten.

Dag 2 började med en föreläsning från Tyskland kring hur de integrerar BIM i undervisningen på universitetet.

Efter den föreläsningen delades vi in i de olika arbetsgrupperna som vi har under våra träffar. Dessa handlar om: Akademiska frågor, studentfrågor, marknadsföring, EurBe-kortet, en projektkommitté  samt Europeiska projekt.

Sist på dagen hade vi styrelsemöte och årsmöte.

Det var två intressanta och intensiva dagar med mycket information från runt omkring Europa.

Vy över Budapest från Citadellet
Vi hann med lite sightseing med våra Europeiska kollegor

Aktuellt

Förbundsstämma 7 maj

SBR kommer arrangera sin förbundsstämma i samband med Konsultdagarna. Fredagen 7/5 (digitalt) 14.00 Inspirationsföreläsning med Pär Johansson 15.00- 15.45 Registrering, fika15.45-16.20 Fria diskussioner16.20 Förbundsstämman Samtliga

Läs mer »

Konsultdagarna 6-7 maj

Konsultdagarna Bygg och Fastighet är ett event för konsulter inom bygg- och fastighetsbranschen som i år arrangeras digitalt den 6-7 maj. Årets tema är Framtidens

Läs mer »

Nyheter

Förbundsstämma 7 maj

SBR kommer arrangera sin förbundsstämma i samband med Konsultdagarna. Fredagen 7/5 (digitalt) 14.00 Inspirationsföreläsning med Pär Johansson 15.00- 15.45 Registrering, fika15.45-16.20 Fria diskussioner16.20 Förbundsstämman Samtliga

Läs mer »

SBRs nyhetsbrev 4/2021

I senaste numret av nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om Virtual Reality vid utrymningsdimensionering, nytt från Foyen, våra konstadsfria digitala föreläsningar samt Konsultdagarna. Intressant

Läs mer »

Kalender

maj 11 2021

ABK 09

Online/Starleaf
Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.