Föredrag av Skanskas Vice VD Innovation och digitalisering

Den 22 november hade vi en öppen träff tillsammans med Skanska och Ingenjörsjobb, totalt var det ca 60 personer på plats under kvällen. 

Träffen började med mingel i foajén med tilltugg, därefter var det dags för föreläsning av Ulf Håkansson som är ansvarig för Skanskas forsknings- och innovationsavdelning. Ulf berättade först övergripande om Skanska, om deras verksamhet och om deras affärsområden. Han visade en kurva för utveckling och effektivitet inom byggbranschen sedan 60-talet jämfört med andra branscher och där ligger byggbranschen efter.

Därefter gick han över till att tala mer specifikt om digitalisering och dess integrering med alla faser och alla aktörer. Han anser att det behövs mer träning, simulering och utbildning för att vi ska bli bättre på detta. Skanska arbetar med flera olika digitala program och har samarbeten med olika företag. Även fast de i dagsläget arbetar mycket med detta anser han att de behöver bli än mer proaktiva gällande innovation och mindre reaktiva än vad de är nu. De behöver bli bättre på kunskapsåterföring samt erfarenhetsutbyte mellan de olika projekten, partners och akademin för att på så sätt utveckla än mer.

Vidare berättade Ulf om de olika projekt som Skanska arbetar med i Sverige och utomlands där de arbetar väldigt innovativt för att få till bra lösningar. Han nämnde bland annat BoKlok, ESS i Lund, Bayonne Bridge i USA, La Guardia flygplats samt Oculuc vid ground Zero på Manhattan. Därefter berättade Ulf om olika projekt gällande mer grön energi, så som deep green cooling som de använder sig av på sitt kontor på Kungsholmen. Där har de ingen AC utan varmt matten som leds ner i berget där det kyls av för att sedan återge kylan på kontoret. En annan idé som de arbetar med är Thermal energy storage

Efter en kort paus var det dags för Alexandra Laurén, vice VD på Skanska att berätta om Utveckling av affär. Nämligen om hur man påverkar affären i olika roller och arbetsuppgifter. När Alexandra var klar så bjöds deltagarna på fika och fortsatta mingelmöjligheter.

 

Aktuellt

Nyheter

SBR nyhetsbrev 11/2020

I senaste numret av SBR nyhetsbrev kan du läsa om ny hemsida, digitala föredrag, nytt från Foyen samt om Konsultdagarna. Trevlig läsning! Du finner brevet

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.