Rapport från SBRs studieresa 2014 Del 2 Sydkorea

Efter sju dagar i Japan fortsatte SBRs studieresa till Sydkorea. Vi anlände den 10 oktober. Sydkorea är med sina 49 miljoner invånare 4.5 gånger mindre än Sverige till ytan. I Sydkorea finns ingen olja och bara små jordbävningar däremot många varma källor. Folket räknas till världens högst utbildade. Vi åkte snabbåt från södra Japan till Sydkoreas tredje stad Busan belägen vid sydkusten. Busan har 3,6 miljoner invånare och har landets främsta hamn, som är den femte största i världen. Staden påminner mycket om Hongkong i sin stadsplanering.

Under tiden vi var i Busan pågick Busan internationella filmfestival. Det är en av de mest betydande filmfestivalerna i Asien. Festivalen håller till på ”Busan cinema center”, som byggdes 2011 och har en byggyta på 55 000 kvm. Inomhus finns fyra scener och utomhus finns en scen med plats för 4 000 personer. Den är ritad av kollektivet Coop Himmelblau i Österrike. Mest sevärt är de två taken. Ett av taken finns med i Guinness världsrekordbok som det största fribärande taket i världen. Det fribärande däcket har LED installerad, som gör att byggnaden kan omvandlas till ett visuellt spektakel. Huvudsakliga byggmaterial som använts är betong, stål, glasskivor och sten.

korea2
Busan Cinema Center

Nästa besök i Busan var Zenith Square, som är ett komplex med tre bostadstorn. Arkitekt är De Stefano & Partners och konstruktör är amerikanen Thorton Tomasetti. Högsta tornet är på 80 våningar och är 301 meters högt. De andra tornen har 70 respektive 75 våningar. Byggstarten av tornen var 2007 och de var färdiga 2011. Cirka 1 800 hushåll bor där. Flera norrmän som jobbar med shipping och Seoulbor har lägenhet som sommarbostad här. För att förhindra spjälkning, som kan uppstå när betong utsätts för höga temperaturer har husen byggts med betong av hög hållfasthet. För att förhindra skador från kraftiga vindar vid någon punkt längst byggnadens yta har man skapat ett system av oregelbundna former och skärmtak i byggnadens ringmur, som består av enhetslaster av modulära paneler av strängpressad aluminium och Eglas med stålförstärkningar där toppförhållande kan krävas.

korea3
Zenith Square

På lördagsmorgonen tog vi bussen till Busans fiskmarknad Jagalchi. Här finns 1000-tals stånd med fisk. I Sydkorea äter man till exempel levande bläckfisk och räkor. Trots alla dessa stånd med fiskar luktade det fräscht i lokalerna. Krabban kostar 1 500 kronor kilot.

korea4
Bläckfisk och Carl-Erik Molin med krabba.

Bussen tog oss sedan till Gyeongju, som är Sydkoreas motsvarighet till Kyoto. Vi besökte Sydkoreas mest kända tempel Bulguksa. Templet började byggas 751 och restaurerades 1973. Detta är ett imponerande huvudtempel för buddhismen och finns med på Unescos världsarvslista.

Kungagravarna ” Daereungwon Royal Tombs” imponerade. I den vackra parken finns 23 gravar, som är 1 500 år gamla. Vid utgrävningar 1970 har man öppnat en grav, Cheonmachong. Denna kan man gå in i och se hur dessa gravar byggts upp.

Avslutande studiebesöket i Gyeongju var dess museum, som visade många skatter från tempel och gravhögar.

korea5
Templet Bulguksa och Cheonmachongs grav.

På söndagsmorgonen for vi vidare till Seoul med snabbtåg. Seoul är huvudstad i Sydkorea och har över 10 miljoner invånare.

Första besöket var den nya staden ”New Sondo”. År 2000 var det fortfarande en deponi. Tre år senare fyllde man området med 500 miljoner ton sand för att kunna bygga upp ett stort affärsområde nära den internationella Incheon flygplatsen. Allt ska vara klart 2015. Förutom att locka utländska företag till området har man skapat en hållbar stad, som kan visa Sydkoreas tekniska framgångar. Staden är en så kallad intelligent stad. Här har man kopplat ihop informationssystem och sociala system genom trådlöst nätverk och sensorer. Planarbetet är utfört av arkitektfirman Kohn Pedersen Fox, som även ritat Rappongi Hills i Tokyo. Avfallshanteringen är till exempel ett system som är ett av de första i världen. Soporna, som sugs in via underjorden, sorteras automatiskt och återvinns, deponeras eller bränns. Inga sopbilar här.

Vi fick höra en föreläsning om Incheons förflutna, nutid och framtid i byggnaden ”Incheon Compact Smart City”.

korea1
New Sondo och Modell av Smart City.

245Sista studiedagen i Sydkorea åkte vi upp i N Seoul Tower, som är ett TV torn på 236,7 meters höjd. Tornet byggdes 1969, öppnades för allmänheten 1980 och renoverades 2005. Arkitekten heter Jangjiogryul.  Här har man en storslagen panoramautsikt över Seoul. Den roterande restaurangen avverkade ett varv på 48 minuter.
Dongdaemun Design Plaza var vårt sista studieobjekt för denna resa. Här finns konsthall, museum, designlaboratorium, kultur park med mera. Detta är arkitekten från Irak och Storbritannien Zaha Hadids senaste verk. Dess kännetecken är kraftfulla böjda former med långsträckta strukturer.

På tisdagen startade återresan till Sverige från en av världens bästa och mest effektiva flygplatser nämligen Incheon. Efter 10 timmars flygresa var alla 33 resenärer åter i Helsingfors för vidare transport till Kastrup, Landvetter och Arlanda. Alla var nöjda med allt vi upplevt.

/Gunnar Edebrand

Aktuellt

Nyheter

SBR nyhetsbrev 11/2020

I senaste numret av SBR nyhetsbrev kan du läsa om ny hemsida, digitala föredrag, nytt från Foyen samt om Konsultdagarna. Trevlig läsning! Du finner brevet

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons
SBR:s webbplats använder cookies.