Rapport från SBRs studieresa 2014 Del 1 Japan

Vi var 33 resenärer som strålade sammans i Helsingfors Vantaa flygplats den 2 oktober för en 13 dagars studieresa i Japan och Sydkorea. Vi hade då startat från Kastrup, Landvetter och Arlanda. Efter 10 timmars flyg landade vi på Tokyos flygplats. Här möttes vi upp av vår värd, som har många års erfarenhet av guidning av Japan, Sydkorea och Kina.

Japan har 128 miljoner innevånare på en yta som är mindre än Sveriges. På grund av berg är ytan man kan bo på inte större än Skåne och Blekinge tillsammans. På vägen till hotellet passerade vi bland annat Fuji TVs högkvarter i stål, glas och titan. Denna postmoderna byggnad är ritad av arkitektikonen Kenzo Tange och stod färdig 1997.

Vårt hotell i Tokyo Shinagawa Prince Hotel där vi bodde tre nätter har 3 600 rum och många restauranger.

Japan_1På kvällen åkte vi tunnelbana till Shibuya (bilden), som är ett centrum för ungdomar, mode och kultur. Här föds många av Japans nya mode och underhållningstrender.

Tokyo är en ren stad. Ingen slänger papper eller liknande på gatan och inget kladd på fasaderna. Man får inte röka var som helst inte ens utomhus.

Nästa dag besökte vi Meijihelgedomen tillägnad kejsar Meiji, som moderniserade och öppnade upp Japan. Helgedomen ligger i ett stort parkområde mitt i Tokyo och är ett fint exempel på den återhållsamma klassiska shintostilen med oxiderade tak, banderoller, cypresser och kamferträd.

Byggnaderna uppfördes under 1910-talet efter kejsarens död och invigdes 1920 och förstördes under andra världskriget. De nya byggnaderna är lika de gamla och uppfördes 1958. För att nå helgedomen är det en bit att gå. Man passerar flera toriportar, japanska traditionella portar. Den högsta är 12 meter hög och gjord av 1 500 år gammal cypress.

japan-2
Tvättning innan inträde i templet och Bröllopsceremoni i Mejihelgedomen.

Vi besökte också stadsdelen Ginza. Här finns förstklassig shopping, enorma kulturutbud som tehus, rökelse- och kalligrafibutiker och exklusiva sushirestauranger. Omotesando Hills byggdes 2005 och är ritad av den självlärde arkitekten Tadao Ando och innehåller 130 butiker och 38 lägenheter.

På paradgatan finns flera designers butiker som till exempel Chanel, Prada och Dior. Prada Epicenter Store anlitade det ledande schweiziska arkitektkontoret Herzog & de Meuron (som är arkitekt för bland annat Nationalstadion i Peking kallad Fågelboet) för att rita denna byggnad i glas och stål. Den sex våningar höga och femsidiga ”glaskristallen”, vars fasad är uppbyggd av diamantformiga glasrutor, som är transparenta paneler där varannan platta är konkav varannan konvex. Detta gör att byggnaden ser ut att andas. I detta område besökte vi också Lion Beer Hall, en bayersk ölhall belägen i en 1930-tals byggnad.

japan-3
Ometosando hills och Roppongi.

På söndagen var det dags att se fler byggprojekt i Tokyo bland annat Rappongi Hills. Detta är en av Japans största fastighetsobjekt. Komplexet innehåller kontor, lägenheter, affärer, restauranger, biografer, museum, hotell, TV-studie, teater och parker. Mori Tower är den en mest utmärkande byggnaden med sina 54 våningar och 238 meters höjd. Den är ritad av arkitekten Kohn Pedersen Fox med kontor på flera ställen i världen. Visionen bakom projektet var att bygga ett integrerat innerstadsområde som tillåter folk att leva, arbeta, roa sig och handla i samma område för att eliminera behovet av att pendla.
Japan_7På måndagen lämnade vi Tokyo med Shinkansen, som är ett snabbtåg i ett separat järnvägsnät. Max hastigheten är 320 km/h och tar över 1000 passagerare. Shinkansen har funnits i 50 år och förseningar ligger i snitt på 33 sekunder. Vid stationerna har man två minuter på sig att gå av och på tåget. Passagerarna vet exakt vilken dörr de ska kliva på och alla står prydligt uppradade på led i god tid före avgång. Målet för denna resa var att komma till ett japanskt värdshus- Ryokan i Gero.Vi bodde i japanska rum, sov på golvet, gick klädda i badkimono, åt en kejserlig middag och badade i varma källor. Japan 7
Värdshus-Ryokan i Gero

Tisdagen startade med Shinkansen till Kyoto, som skonades i stort sätt från bombräder under andra världskriget. Kyoto Station, invigd 1997, är Japans näst största stationsbyggnad och en av landets största byggnader. Den är 70 meter hög och 470 meter från öst till väst och uppvisar många likheter med futurism med en någon oregelbunden kubisk form av planglas över en stålram. Total golvyta 238 000 kvm. Arkitekt är Hiroshi Hara professor emeritus vid Tokyo universitet.

Staden är byggd efter gammal kinesisk stadsplanering vilket innebär att den kan liknas vid ett stort schackbräde. 2000 tempel har byggts i denna 1,5 miljoners stad. Kyoto har ett av världens bästa universitet. När vi var där kunde vi i tidningen ”The Japan Times” läsa om att japaner fått Nobelpris i fysik. Det stod till och med på svenska. Kyoto universitet har efter USA flest Nobelpristagare i världen.

Vi besökte Nijoborgen. Shogunen Tokugawa Ieasye lät bygga denna borg på 1600-talet. Ett mästerverk i japansk barock. Mest känd för sina så kallade näktergalsgolv. Knarrande golvplankor som var så konstruerade att de varnade eventuella lönnmördare. Golven knarrar än i dag 400 år senare. Det är ett bevis på japansk hantverkskonst i högre skolan.

Nästa byggnad vi såg var ”Gyllene paviljongens tempel” norr om Kyoto. Det ursprungliga templet byggdes 1397 för buddhistiska reliker. Denna byggnad brändes ner 1950 av en mentalt störd munk. Han ansåg att en så vacker byggnad får inte finnas på jorden. En exakt kopia byggdes 1955. Templet är byggt av trä, lackarbeten och bladguld. Av de tre våningarna är de två översta överdragna med bladguld.

japan-8
Kyoto station och Nijoborgen.

Todaiji är en av Japans mest kända och betydelsefulla tempel och ett landmärke i Nara, som var vårt nästa mål. Templet byggdes 752 som chefstempel och blev så kraftfull att huvudstaden flyttade hit. Huvudhallen är världens största träbyggnad trots att den nuvarande återuppbyggnaden från 1692 bara är 2/3 delar av den ursprungliga templet. En av Japans största bronsstatyer av Buddha finns här, 15 meter hög.
Den sjunde dagen kom vi till Hiroshima. Staden har 1,2 miljoner invånare. Japans femte största stad. Alla skolbarn i Japan gör en utflykt hit för att studera atombombens verkningar. Staden blev mål för den första atombomben som använts i krig. Den fälldes av USA under andra världskrigets slutskede den 6 augusti 1945. 129 000 människor omkom de första dagarna. I dag kallas staden fredsstad och på fredsmuseet kan man se monument över omkomna. Fredsmonumentet i Hiroshima ligger i centrum av ett parkområde och står på Unescos världsarvslista. Byggnaden stod klar 1915. Bomben släpptes nästan alldeles över byggnaden (hypocentrum låg 150 meter bort). Det var de närmaste byggnaderna som stod emot explosionen bäst. Byggnaden har bevarats i samma skick som direkt efter bombningen. Detta som en påminnelse över kärnvapnens förfärliga förstörelsekraft.

japan-9
Todaji och Fredsmonumentet Hiroshima.

Ett besök på den heliga ön Miyajima är ett måste. Man kommer dit med båt från Hiroshima. Vid strandkanten står den gigantiska toriporten (bilden nedan), som vid högvattnen verkar flyta på vattnet. Även den 1000 åriga helgedomen är byggd över vattnet.

Forsättning följer om resan till Sydkorea.

/Gunnar Edebrand

Aktuellt

Nyheter

Dalux för byggprojektledare

SBRs expertgrupp för Byggprojektledning bjuder in till en kostnadsfri digital föreläsning för dig som är projektledare inom bygg och fastighet. Anmälan görs här.  Dalux är

Läs mer »

Nytt poddavsnitt släppt!

De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Köpare har en lagstadgad undersökningsplikt och säljare enligt rättspraxis en viss upplysningsplikt. Mäklaren ska

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons

SBR:s webbplats använder cookies.