Tema tak i Malmö den 18 april

Den 18 mars anordnade SBR en träff på Scandic Triangeln, Malmö med temat tak som lockade ett 60 tal deltagare.

Den första föreläsningen var med Jens Holmlund, Protan som informerade om olika typer av tak på marknaden. Först om skillnader och fördelarna mellan olika typer av låglutande tak och vilka som är leverantörer samt om system med vakkuum tak.

Jens gick därefter in på väderbaserade tak och tog upp exemplet med stormen Sven 2013 som svepte över Malmö med kraftiga skyfall som skapade stora översvämningar  och stora kostnader för sanering och restaurering. Citytunneln var bara 15 cm från att översvämmas.

Klimatet förändras och det uppstår oftare större skyfall på kort tid och att detta bör beaktas i det nya byggandet. Jens tog upp olika tak och system som tillsammans med lösningar som bassänger, brunnar och tunnlar kan förebygga översvämningar. Gröna tak är bra på att förebygga detta. Gröna tak delas in i  sedum, semi intensiva och intensiva tak och Jens redogjorde skillnaderna och fördelarna mellan dessa olika typer.

Slutligen fick deltagarna en praktisk demonstration genom en vattenfylld modell i salen på hur Blueproof fungerade. Blueproof är ett system för vattenfördröjning på tak. Takytan beräknas i förhållande till kapacitet, restriktorer håller tillbaka en beräknad mängd nederbörd. Vattnet reduceras därför kontrollerat till gatuplan, dagvattenledning, vattenmagasin eller regnbedd.

Efter Jens Holmlunds presentation var det dags för Peter Falk från Foyen Advokatbyrå som talade om lagar och bestämmelser som styr olika former av entreprenader med takentreprenader som exempel.

Efter frågestund och en givande diskussion mellan Peter och deltagarna var det dags att avrunda en uppskattad kväll.

Aktuellt

Nyheter

Dalux för byggprojektledare

SBRs expertgrupp för Byggprojektledning bjuder in till en kostnadsfri digital föreläsning för dig som är projektledare inom bygg och fastighet. Anmälan görs här.  Dalux är

Läs mer »

Nytt poddavsnitt släppt!

De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Köpare har en lagstadgad undersökningsplikt och säljare enligt rättspraxis en viss upplysningsplikt. Mäklaren ska

Läs mer »

Kalender

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Bli medlem i SBR!

Som medlem i SBR får du bla. tillgång till:

Annons

SBR:s webbplats använder cookies.